Idź do strony: 1 2 Następna Ostatnia »
- Autor
- Wypowiedź
-
Data wysłania: 16-01-2007
-
Kiedyś gdzieś pojawił sie taki wątek - nie umiem go juz odnaleźć ale przecież same możemy stworzyć poradnik dla przyszłych mam. Na pewno każda z nas kupiła albo zrobiła rzeczy które potem okazały sie całkiem zbędne..
Ja np. kupiłam podgrzewacz i sterylizator i praktycznie ich nieużywałam (a kosztowały..) Napewno też nie spieszyłabym sie do szpitala - lepiej jak najdłużej być w domu.. i nie kupiłabym koszmarnych koszul nocnych do karmienia - tylko 1 dzień po porodzie miałam to na sobie!! aa i rzadnych majtek jednorazowych - tego sie nie da nosić..
-
-
Ja zmniejszyła bym ilość pierwszych kosmetyków bo i tak używałam tylko mydełka,oliwki i linomagu do pupy.Poza tym żadnych gąbek do kąpieli (po roku przekładania wywaliłam do śmieci).Ale za to już przy Krzysiaku nauczona doświadczeniem kupiłam wcześniej biustonosze do karmienia:)
-
- Zdecydowanie mniej kosmetyków ale także bezużyteczna była gąbka - miś do kąpieli wystarczyła pielucha na dno wanienki. Biustonosze do karmienia są niezbędne oraz wkładki laktacyjne natomiast koszule dla matek karmiących KOSZMAR. Podgrzewacz przydał mi się ale po 6 miesiącach. Bardzo przydatny jest krem do delikatnej pupci najlepiej Sudocrem, jak mi się coś przypomni to dopiszę.
-
-
Coz moge potwierdzic ze nie przydaja sie jednorazowe majtki, zadne myjki dla malucha! a i nie kupowalaby zadnych rzeczy dla malucha z kapturem! moze i fajnie wygladaja ale sa nie wygodna dla dziecka. Podgrzewacz przydal sie moze z 2 lub 3 razy! za to sterylizatora uzywamy do dzisiaj, chyab juz bardziej z przyzwyczajenia ale sie przydal( my mamy taki do microfalowki)! Z kosmetykami dla malucha to rzeczywiscie nie ma co przesadzac, krem oliwka i puder wystarcza.
A jesli chodzi o mame w ciazy to na pewno wiecej bym spala i wypoczywala ( to tak z serii madry polak po szkodzie ! teraz nie ma czasu na spanie )
-
- fajne :) wiecej rad prosze :)
-
- hehe widzę, że każda z nas ma inne doświadczenia, oprócz myjki z gąbki, (której zakupu udało mi się uniknąć za namową pani sklepowej-wielkie dzięki), ja olałabym dziecięcy zestaw do obcinania paznokci, rany nic z tym nie można zrobić, a tak poza tym wszystko było w normie...acha mamojasia zgadzam się majty były the best;))) "rozjechały" się zaraz po założeniu;))). No i powiem Wam, że tęsknię troszkę za byciem w ciąży-chyba mi odbiło;)))
-
- Kiedys przeszukujac fora trafilam na liste pt"co trzeba kupic przed narodzinami dziecka" lista miala chyba ze 100 pozycji, byly body, spiochy, sliniaki, wozek, wanienka i... latarka!! Padlam ze smiechu! Wytlumaczenie bylo takie ze: latarka sie przyda bo jak mama karmi piersia co czasem trwa dlugo i na dworze zrobi sie ciemno to z latarka trafi do kontaktu!! Padlam ze smiechu! Poprostu trzeba ze zdrowym rozsadkiem podchodzic do wszystkiego! To samo z kupowaniem lekow dla malucha na zapas! Nie ma to najmiejszego sensu, bo jak bedzie chore to i tak lekarz wam powie co brac i ile!!
-
- Smiglak - ja też to mam.. a Jaś ma dopiero 3 miechy.. gorzej jak jestem..
-
Data wysłania: 17-01-2007
-
hehe - pokazać wam moją listę? :D w excelu zrobiona - jest tam wszystko niezbędne z takich internetowych spisów :) latarka - też :P ciekawe kto zgadnie ile na razie w sumie to cenowo mi wyszło :/
dlatego wasze rady są dla mnie tak cenne :) nie znam się na dzieciach
-
Data wysłania: 17-01-2007
- spoko ja też nie miałam pojęcia o macierzyństwie to chyba samo przychodzi podobnie mi mówili że w szkole rodzenia zdobędę ogromną wiedzę nieeeee po powrocie do domu przeszłam szybki kurs. Co do leków na zapas to ja po powrocie do domu zakupiłam Espumisan (w razie kolki).Radzę tylko spać w każdej wolnej chwili mi brakuje snu do dziś a maluszek ma 9 miesięcy.
-
Data wysłania: 18-01-2007
- Dzięki za rady, także jak Ilonek mam już zrobioną listę w Excelu z podziałem co dla mnie, bobasa, w szpitalu i w domu. Dużo w sumie tego nie wyszło, bo odrzuciłam to, co dziewczyny kupiły i okazało się nieprzydatne. Dlatego mam nadzieję, że po porodzie "nie zgłupieję" i nie będę non stop kupowała czegoś dla dzidzi, a tego się obawiam, bo tyle tego teraz jest. Hmm, trzeba będzie wziąć coś na wstrzymanie ...
-
-
Smiglak - zakłądaj wątek "dla znów chcących" hi hi....
To jest tak: stać Cię, kupuj lub niech ktosie Cię obdarowywują... U nas było bez wielu rzeczy (maty edui itp.), wkłądki miałam wielokrotnego użytku czyli do prania), podgrzewacz na nic... Bodziaki polecam dla noworodków i niedoświaczonych Rodzicieli - takie nie przez głowę, na napy lub sznureczki na całej długości.
Gąbki kąpielowe, to siedlisko bakterii... mieliśmy rodzaj leżaczka. Wanienka na bardzo krótko.... Szlafrok na nic..
W dodatku mały alergiczny (= kosmetyki inne).
Będę zaglądać, może będzie Drugie...? Trzeba być na bieżąco :-)
-
- hehe Kejt chyba obie możemy się do tego wątku wpisać;))) plus mamajasia;))), tylko Ty to już chyba na poważnie zaczynasz działać (zgodę synka już masz;)) pozdrawiam!
-
-
Też pozdrawiam, a zaczniemy działać chyba w maju... Ja mam zgodę obydwu panów :-D I odeszły w siną dal me obawy i wątpliwości... Chyba jesteśmy wszyscy gotowi...
Załóż wątek, będę :-)
-
-
a ja już nawet mogę być..
na wątku oczywiście..
-
-
a już chciałam gratulować :-)
idę szukać tego nowego wątku.....
na kiedy planujecie..????????
Ps - po dzisiejszych doonaniach Bartka, to ja się mocno zastanawiam...
-
- no to nie ma co zakładam wątek;)) ale od pisania na forum, jeszcze żadna w ciążę nie zaszła hehe
-
- :-))))))))
-
- u mnie jak wyjdzie tak będzie - znaczy brak zabezpieczeń stosujemy a że karmie i miesiączki nie mam to nie wiem..
-
-
kurcze podziwiam wsze zaciecie :)
mi jeden maluch wystarcza :D
-
-
"Przyjdzie kryska na Matyska" :-)
Mamojasia - to tak, że może się uda czy raczej "na pewno się nie uda"..?
spać mi się chceeeeeeeeeee
Idź do strony: 1 2 Następna Ostatnia »